Recepten

Recept: Stamppot Prei (met paprika en rookworst)

Vandaag een dag waarop het weer laat zien wat hij allemaal in de kast heeft. Wind, regen, natte sneeuw af en toe en waterig zonnetje. Dat vraagt om een heerlijke stamppot vind ik. Men denkt vaak dat stamppot te veel caloriën bevat en niet in een gezond menu passen maar niets is minder waar. Het recept van vandaag is daar het bewijs van.

In dit recept stoom je de prei niet mee, maar bak je die heel even in de pan. Zo gaan er zo min mogelijk vitaminen en mineralen verloren. Want die zitten er in prei hoor!!!. Daarnaast is hij goed voor hart- en boedvaten en cholesterol en lever. Ook vermindert het schimmels (door het stofje Allicine) en heeft een positieve werking op de darmflora (door de vezel inuline). Handig als je last van candida hebt.

(Recept voor 4 personen en bereidingstijd is 25 min.)

Hieronder volgt het heerlijke recept:

Ingrediënten:

  • 1 kilo stamppot aardappels
  • 600 gr prei
  • 1 rode paprika
  • 1 magere rookwordt
  • 150 ml halfvolle melk
  • 1 zakje jus (eventueel met ui)
  • 1 tablet tuinkruidenbouillon
  • 1 eetl rijstolie

Bereiding:

Doe de stamppotaardappels in een pan met een laagje water en een tuinkruidenbouillonblokje. Leg hierboven op de rookworst. Laat dit in 20 min gaarkoken. Maak de prei en paprika schoon. Snij de prei in ringen en de paprika in stukjes. Verhit in een pan de olie. Bak hierin de paprika in 2 min glazig. Voeg de prei toe en bak dit, al omscheppend, 5 min gaar. Als de aardappels gaar zijn, haal je de rookworst eraf en stamp je de aardappelen. Voeg je de melk toe. Roer dit tot een smeuïge puree. Schep de groente door de puree en breng het op smaak met wat zout en peper. Maak de jus klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de rookworst in plakjes. Stamppot serveren met rookworst en jus.

Mmmm eet smakelijk!!!

P.S. omdat wij weinig aardappels eten koop ik een zak geschilde stamppot aardappels bij de supermarkt. Maar je kunt natuurlijk ook gewone aardappels kopen en die schillen. Denk er dan aan dat je kruimige aardappels gebruikt.

Facebookby feather

2 reacties

  • Greetje Jansen

    Hoi Gea,

    Dit ziet er inderdaad lekker uit. Ik heb dit inderdaad ook wel eens zo gemaakt. Dit is trouwens ook lekker als zomerstamppotje. Je maakt dit op dezelfde manier en dan met kerriekruiden en hamblokje of kipreepjes in plaats van worst. De aardappelen kook je apart en de rest roerbak je in een roerbakpan met zonnebloemolie. Dan stamp je de aardappelen en doe je de roerbakgroente en hamblokjes door de stamppot samen met ongezouten cashewnoten en gerapte kaas (30+). Echt heerlijk!

    Goed bezig Gea met je blog. Je moet het alleen even beter nalezen alvorens je het plaatst want er staan hier en daar wel typefouten in.

    Groetjes,
    Greetje

  • Gea Hoeve

    Dank je Greetje. Jouw variatie klinkt ook goed.!!!!
    Ik zou kiezen voor het roerbakken in roomboter, kokosolie of olijfolie. Deze oliën bezitten betere transvetten en weinig omega 6. Te veel omega 6 werkt ontstekingbevorderend wat mogelijk het risico op verschillende ziektes verhoogd.

    Liefs,
    Gea Hoeve Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *