Blog

Keuzes

Een gezonde leefstijl wordt in principe een manier van leven bedoeld met voldoende beweging, gevarieerd eten, en waarbij balans tussen werk en ontspanning en een goede nachtrust essentieel is. 

Lastig

Keuzes die je maakt zijn van invloed op je gedrag. Keuzes komen voort uit hoe je mindset is. Hoe denk je over jezelf? Vind jij jezelf ook belangrijk of gaat een ander altijd voor. Grenzen stellen is ook zo’n “keuze-dingetje”. Wij vrouwen vinden dat toch lastig (en jij als Hsp-er al helemaal)……grenzen stellen. Ik merk het in de zowel de winkel als de praktijk.
Terwijl het essentieel is voor je vitaliteit en het maakt je een puur en authentiek mens.💜

De oorsprong zit vaak van het moeilijk vinden grenzen te stellen is vaak een mengeling van hoe je bent ( introvert of extravert, pleaser of juist niet), opvoeding en wat je zelf aan ervaringen en overtuigingen in je rugzak hebt gestopt.

Gedachten versus gedrag

Ik vond het enorm lastig grenzen stellen, altijd bang dat iemand er wat van vond, mij ineens niet meer aardig vond. Door die gedachten ging ik me ook op een bepaalde manier gedragen. Nu, een aantal levenslessen verder, weet ik wat bij mij past en mag ik elke keer dieper ervaren hoe mooi het is om autenthiek te zijn en dit zonder angst uit te dragen.

Zo heb ik de afgelopen jaren geleerd dat ik Hsp-er ben en dat verklaarde mijn pleasegedrag. Ik zag Hsp-er zijn in het begin als een last, wist niet hoe ik er mee om moest gaan. Alles oppikken van anderen kan doodvermoeiend zijn. Nu weet ik al heel snel wat van mijzelf is en wat ik oppik van anderen en dat ik met de energie van een ander niks hoeft te doen. Pff wat een opluchting is dat. Door dit inzicht veranderde ook mijn mindset veranderde en daaraan sluitend mijn gedrag.

De keuze die ik maak door in mijn eigen kracht te gaan staan i.p.v. mij weer aan te passen zorgt dat ik mij, onbewust, ook naar de buitenwereld zo gedraag.

Ik leg je het uit aan de hand van een voorbeeld.

Je komt uit je bed en je partner is al beneden. Je ziet zijn gezicht en dat staat op 7 dagen onweer. Jij bent je nergens van bewust. Er was geen aanleiding. Situatie 1: je denkt : ” oh ik moet maar lief tegen hem/haar  doen, hem wat in de watten leggen dan lost het wel op. Niet te veel zeggen. Je zegt dus niets, maakt hem/haar een bak koffie, smeert de broodjes en loopt op eieren. Maar zegt nog steeds niets, bang voor een confrontatie.

Situatie 2: je vraagt:” he schat wat is er.? Je geeft mij de indruk dat je boos bent.” Hij/zij is nors tegen je. Je zegt:’Ik merk dat je nog niet helemaal wakker bent, wordt eerst maar even wakker en vertel met dan maar wat er aan de hand is”. Je doet je eigen ding en laat hem/haar even gaan. Je komt er op een later tijdstip op terug. Gewoon jezelf zijn en in jou kracht staan. 

Je voelt in dit voorbeeld dat situatie 2 dat er vanuit een heel ander visie wordt gedacht en hoe dat effect heeft op de vraag en gedrag.

Set your limits girl

Set your limits girl, maak die keuze. Ze is enorm belangrijk voor jou, je lichaam en je relaties ( en vooral die met jezelf).

Wil jij met dit deel van jouw ontwikkeling aan de slag DM of mail mij. We kijken samen naar de mogelijkheden en wat het beste past bij jou situatie.

Facebookby feather

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: