Blog

Effectief mediteren

Een poosje terug wat dit een onderwerp van mijn nieuwsbrief. Ik kreeg hier leuke en lieve reacties op, wat mij deed besluiten het in een blog te plaatsten.

Een manier om rust en kalmte in je leven en hoofd te brengen, is meditatie.

Niks voor mij

Zo dacht ik er tot ongeveer een jaar geleden over. Ik las er wel over en hoorde om mij heen wel hoe geweldig het is voor body & mind, maar als nuchter meid had ik daar zo mijn mindf***s op zitten. Tot mijn businesscoach mij  een meditatie stuurde.

Oké, dit werkt echt niet

Zo dacht ik na het beluisteren van de eerste meditatie. Ik volgde de instructies  van de audio, maar in plaats van mij te kunnen concentreren kreeg ik overal jeuk, gingen mijn gedachten alle kanten op en werd ik er onrustig van.
“Dit werkt niet voor mij” dacht ik. Ze hebben het over kalmte, rust, een gevoel van liefde en warmte die door je lijf stroom. Nou ik werd er alleen maar kriebelig van.

Voor- en nadelen van mediteren

Voordelen:
* het vermindert stress, angst en haast
* je krijgt het gevoel meer tijd te hebben
* je voelt je liefdevoller, kalmer en gelukkiger
* tegenslagen kun je beter aan
* het leven verloopt minder moeizaam
* je voelt je vrijer en gelukkiger
* “in het moment leven” wordt makkelijker

Nadelen:
* kost jou discipline en tijd
* je voelt je kalm, dat je geen meer zin hebt om over iets te zeuren

Oke, ik ben om

Mediteren is niets magisch. Het is moment voor jezelf. Je bent stil en kalm en die kalmte draag je de hele dag met je mee. Intunen bij jezelf, voelen wat je lichaam te vertellen heeft dat gebeurt er als je echt tijd voor jezelf neemt. Iets wat in deze tijd iets is waar hard aan voorbij wordt gelopen.

Maar goed ik ging het nog eens proberen. Heerlijk languit op mijn bed liggend luisterde ik opnieuw naar de meditatie. Ik leerde te letten op mijn ademhaling, als mijn gedachten alle kanten op vlogen ging ik terug naar mijn ademhaling en ik ervaardde inderdaad rust, kalmte, zachtheid. Ik was om.

Hoe werkt hij effectief?

Meditaties werken het effectiever als je dagelijks uitvoert. Zoek een rustige plek in je huis op, waar je ongestoord kunt mediteren. Ik mediteer als iedereen hier in huis nog op 1 oor ligt of de deur uit is.

Het is handig te bepalen hoelang je wilt mediteren, hou het ook zolang vol ook al voel jij je op een gegeven moment misschien rusteloos.

Zet een timer of ga naar YouTube voor een meditatie. Ook zijn er meditatie apps. Kijk wat goed voelt voor jou.

Zet je smartphone uit of op “niet storen”, het is nu tijd voor jezelf.

Komen er tijdens de meditatie gedachten langs als “Ik heb nog mail te checken”of “dit is saai”, observeer die gedachten en laat ze rustig voorbij drijven als wolken in de lucht. Het is nu tijd om even niets te doen.

Kijk welk moment van de dag het beste past bij jou, experimenteer hier mee. Welk moment past het beste bij jouw dagschema. Zet dit in je telefoon, zo wordt je eraan herinnerd.

Leg de lat niet te hoog. Als jij in het begin er 3 minuten voor vrij maakt is dat super, zolang je het maar niet uitstelt en het elke dag doet. Dan pluk jij er de vruchten van.

Welke meditatie?

Ik vind het prettig om meditaties via YouTube te beluisteren met oordopjes in. Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. Ga op onderzoek uit en kijk wat bij jou past. Niets is goed of fout, het moet bij jou passen.

Tot slot

Veel mensen denken dat je tijdens een meditatie je hoofd leeg moet maken. Maar dat niet waar. Wat je doet is je aandacht voor een moment verschuiven, waardoor je stilte ervaart. Die stilte wordt snel verstoort door nieuwe gedachten.
De kunst is om je gedachten te observeren. Ze als wolken voorbij zien te gaan en rustig observeren.

Wanneer je mediteert besef je dat jij niet je gedachten bent, wat je helpt je leven te relativeren en zo meer energie krijgen en beter in je vel te zitten. Je zult merken dat door dagelijks te mediteren je hoofd minder vol wordt.

Breidt de tijd van de meditaties uit van 3 naar 5, naar 10 minuten en geniet van die momenten. Ervaar hoe het is om elke dag kalm, liefdevol en ongehaast te voelen.

Facebookby feather

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: