Blog

Burnout. Hoe kom je eruit?

Burn out. Een actueel onderwerp, ook tegenwoordig. De kranten staan er vol van. Vandaag las ik ook 2 artikels hierover in de plaatselijke krant. Als ervaringsdeskundig en coach tijd om hierover te schrijven.

Mijn verhaal

In 2009 overleed een dierbare van mijn familie aan kanker, in oktober dat jaar een vriendin ook aan kanker. In februari 2010 overleed mijn vader aan COPD. Hij leed hier al 15 jaar aan. Waarvan de laatste 1,5 jaar hij verzorgd werd in een verzorgingstehuis. Het was denk ik september 2010 dat bij mij het lampje uit ging, om maar zo te zeggen. Concentratie van nog geen doperwt, doodmoe, niet tegen drukte kunnen, Gewoon totaal uitgeput zijn, waardoor ik niet normaal kon functioneren. Zelfs de hond uitlaten was een hele onderneming. Ik had het gevoel dat ik elk moment neer kon vallen. De grond wiebelde onder mijn voeten. Eenmaal terug van de wandeling van een paar honderd meter, was ik totaal uitgeblust. Had een dag nodig om weer bij te komen. Boodschappen doen? Ik ging wel, maar oh wat vond ik het doodeng. Ging op momenten wanneer het niet druk was in de winkel. Zag ik veel mensen? Dan vloog het me naar de keel, had ik klotsende oksels en wist ik niet hoe snel ik naar buiten moest vluchten. Kortom de batterij was volledig leeg!!

ruimUiteraard wou werken ook niet. Dat duurde 3 maanden voordat ik op arbeidstherapie kon gaan werken. Maar dit ging ook niet lekker. We hadden een verschil van inzicht mbt de reïntergratie. Gevolg is dat we in 2011 afscheid van elkaar hebben genomen.

De Ommekeer

Dat was het begin van een nieuw leven voor mij. Ik kwam erachter dat ik mijn grenzen niet goed aangaf (al dacht ik van wel). Wat mijn kwaliteiten waren? Ik had geen idee. Wat mijn passie is? Ik zou het niet weten.

Ik kwam erachter dat ik onbewust al die tijd deed wat ik dacht dat van mij was, maar in werkelijkheid was het wat mijn omgeving van mij verwachtte.

Door een traject te volgen kwam ik hier allemaal achter. Wat heerlijk. Daarnaast was ik vaak aan de wandel in de natuur. Elke keer kon ik wat verder lopen. Elke keer wist ik beter mijn grenzen aan te geven. Ik kwam erachter dat please-gedrag aan de wieg van dit verhaal stond. Net als die grenzen aangeven en bewaken. Hier ging ik mee aan de slag.

Onderzoeken

Ik ging onderzoeken. Wat wil ik? Wat vind ik leuk? Waar wordt ik blij van, wat heeft mijn passie?

Ook mijn grenzen en energie bewaken ging ik leren. Ik wou niet langer de ene dag alles kunnen en de andere dan niks. Ik ging dingen doen waar ik blij van werd en energie gaf. Daarnaast ging ik kijken naar hoe ik mijn energie verspilde. En vooral hoe dat anders kon.

Tegenwoordig

Hoe zit dat tegenwoordig dan? Tegenwoordig heeft 1 op de 6 mensen heeft een burnout. Bij vrouwen tussen de 25 en 35 is dit zelfs nog hoger alsdus het CBS.

Wat zijn tegenwoordig de triggers voor een Burnout?

Te veel stress o.a. op het werk en een toegenomen werkdruk. Daarnaast willen we altijd bereikbaar zijn. Lezen en sturen we overal de mail en via whatts-app zijn we 24/7 bereikbaar. Onder werktijd, na werktijd en in de weekenden….we zijn bereikbaar. Daarnaast hebben we een privé leven.De kids moeten overal aan meedoen, dus overal heen gebracht worden. Zelf willen we ook nog sporten. Ook hier willen we 24/7 bereikbaar zijn. Wanneer hebben we rust? Nou niet!!

Het tij keren, hoe doe je dat?

  • Ga stress verminderen door dingen te doen die je super leuk vindt en energie geven.
  • Grenzen bewaken en vooral aangeven
  • Luisteren naar je lichaam
  • Please gedrag stoppen
  • Energie managen
  • Gezond eten (eten die voldoende vitamines en mineralen bevat om de stress te verminderen en concentratie verhogen

Al deze punten komen terug in mijn trajecten. Er is geen fijner gevoel dan voelen dat je de regie weer over je leven terug hebt, weet ik uit eigen ervaring. Deze ervaring gun en wens ik jou ook. Je verdient het lief mens.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Neem dan gerust contact met mij op. Dat kan door bij Contact je gegevens in te vullen. Dan neem ik contact met jou op en stem graag met jou af wat op dit moment het beste bij jouw past.

Facebookby feather

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: