Blog

Aromatherapie en Hsp

Op mijn social media’s gaf ik in een post aangaf aan dat ik je nog meer zou vertellen over essentiële oliën. Het voelde beter om hier een blog over te maken dan een post. Er is zoveel over te vertellen en toch probeer ik het overzichtelijk voor je te houden. Je merkt ik ben enthousiast en dat al jaaaaaren.

Laat ik beginnen met een klein stukje historie.

Misschien is dit voor jou een heel nieuwe gebied, had je er nog nooit van gehoord. Toch worden de oliën al duizenden jaren gebruikt. Egyptenaren, Romeinen ze waren hier al bekend mee. Voornamelijk door geestelijken en vanwege de geneeskrachtige werking van planten en hun oliën. 
Later werden de essentiële oliën ( ook wel etherische olie genoemd) ook gewaardeerd vanwege hun aromatische eigenschappen. Ze zijn volledig natuurlijk en niet de vergelijken met parfumolie. Bij het proces van essentiële oliën worden bloemen dan wel andere delen van een bloem/plant gebruikt om tot deze de geur te komen.

Waarom het voor jouw als van toepassing kan zijn?

Als Hsp-er kun je snel last krijgen van overprikkeling, leeg lopen van energie, uit je flow voelen. Omdat jij een soort filter “mist” komen energieën, emoties van anderen allemaal bij je binnen. Aromatherapie kan jou hierin ondersteunen zodat je sneller in je rust komt en je energie dus niet volledige op raakt. Salie, citroenmelisse, rozemarijn en lavendel zijn hier voorbeelden van. Daarnaast verbeteren sommige geuren je concentratie denk aan pepermunt en citroen. Ook brengen ze je meer in je flow, kunnen je meer bij jezelf brengen/houden. Salie is ook een fijne om negatieve energie buiten te deur te laten en je huis mee te cleanen.

Wist je dat?

* Het 22 sec voordat de geur je hersenen bereiken?
* Dat na 2 min het in bloed  is terug te vinden?
* Na 20 min effecten op elke cel in je lichaam is waar te nemen?
Ik kan nog wel veel meer vertellen maar laat ik je daar niet mee vermoeien. Jij vind het vooral belangrijk waar je het voor kunt gebruiken en hoe.

Welke toepassingsvormen zijn er?

 • Inhaleren
 • Verdampen
 • Baden
 • Massage

Inname kan ook al vind ik dat je dit alleen in overleg met een natuurgeneeskundige of arts moet doen en ik zal hier dan ook niet verder op ingaan.

Inhaleren

Voeg enkele druppels essentiële olie toe aan een kom met heet water en met een handdoek over je hoofd 5 tot 10 minuten stomen.

Verdampen

Hier heb je een aromabrander of -diffuser voor nodig.Vul het reservoir met water en voeg hier de druppels aan toe. Onder de aromabrander steek je het waxinelichtje aan.Zo verspreid je de geur van de olie in het vertrek waar ze staat. Bij sommige elektrische diffuser is water niet nodig. Lees hiervoor de verpakking van het product.

Baden

Een bad met essentiële olie is een weldaad voor je hele lijf. Gebruik hier 5 druppels essentiële olie en voeg dit toe aan 10 ml neutrale badolie of 3 eetlepels dode zee zout. Laat het bad lekker vollopen en genieten maar.

Massage

Vermeng +/- 30 druppels essentiële olie met een 100 ml neutrale olie als bijv. amandel-, jojoba of castorolie. Een kwartier masseren is voldoen om een goed resultaat te krijgen. Voeten en handen zijn ook zeer geschikt om te masseren omdat daar zenuwuiteinden en reflexpunten samenkomen.
Wil je een baby een heerlijke massage geven? Overleg dat met arts of aromatherapeut.

Enkele voorbeelden van essentiële olie voor lichaamsmassage zijn:

 • Basilicum – verkrampte spieren
 • Citroen – vitaliserend voor bindweefsel en spieren
 • Rozemarijn – heerlijk voor de spieren
 • Den – bij verkoudheid
 • Citroen Eucalyptus – bij reumatisch klachten
 • Kruidnagel – pijnstillend
 • Lavendel – ontspannend en evenwicht brengen in het hele lichaam
 • Rozenhout – verzachten

Welke gebruik ik het meeste?

Ikzelf gebruik aromatherapie in de vorm verdampen, zowel privé als in mijn praktijk. Het brengt zoveel rust en ook focus, concentratie. Lavendel en Tea tree gaan ook altijd mee op reis. Tea tree vanwege zijn ontstekingsremmende en zuiverende werking als het gaat om wondjes. Lavendel om de rustgevende werking die voor mij Hsp-er zorgt dat ik rust vind tussen de nieuwe prikkels en indrukken van de nieuwe omgeving. 

Ik wil mezelf ook nog wel eens verwennen met een heerlijk voetenbadje. Ik voeg dan 5 druppels essentiële olie toe aan 2 eetlepels dode zee zout en vul dan mijn badje met water welke op een voor mijn aangename temperatuur is. Hierboven vind je al wat inspiratie, mocht je last van schimmelnagels en/of zweetvoeten hebben dan werkt Tea Tree erg goed. Deze is namelijk antibacterieel en anti schimmel.

Elke week een andere mix

Iedere zaterdag post ik op social media een heerlijke mix voor in je diffuser die jou ondersteuning kan geven. Vaak is het een mix die past bij de posts die ik de hele week heb geplaatst of juist heel goed past bij de post van vrijdag voor het weekend. Zo kun jij ook zien hoe je meerdere geuren kunt samenvoegen. Vaak geef ik ook uitleg over de werking van de geuren die ik in de mix gebruik.

Vragen?

Heb je nog vragen n.a.v. deze blog stuur dan gerust een mail dan kom ik er bij jou op terug.

Liefs.

Gea

Facebookby feather

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: